האם ישוע טען שהוא אלוהים?
לפני כאלפיים שנה הילך על פני האדמה אדם בשם ישוע, ומאז השתנה העולם לבלי הכר. יש אנשים ששואלים גם היום: "מי היה האיש הזה ששינה לחלוטין את האופן שבו אנחנו חושבים על אלוהים ועל עצמנו?" ישוע טען טענות קיצוניות בעניין זהותו, אך בה בעת גם הציג את עצמו כמשרת רחום ועניו שייעודו הוא להציל אותנו מחטא.
ישוע היה ונותר מסתורין בעיני כל מי ששמע וראה אותו. בעיני ההמון הוא היה מרפא דגול, שריפא את העיוורים, את החירשים ואת החיגרים. בעיני החלכאים והנדכאים הוא היה סמל לתקווה. בעיני אויביו הוא היה מתחזה. בעיני חסידיו הוא היה המשיח.
אבל האם ישוע טען שהוא אלוהים, כפי שמאמינים נוצרים רבים?
בלבה של הנצרות עומדת האמונה שאלוהים ירד אל הארץ בדמותו של בנו, ישוע. אלו שראו את ישוע וכתבו עליו כינו אותו בורא העולם. רבי זכריאס, שגדל בתרבות דתית של אלים רבים, כותב שישוע היה כל כולו אדם וכל כולו אלוהים.
הנה הוא אם כן, האיש הזה מנצרת, שטען שמקורו בשמיים ושאביו איננו אלא אלוהים בכבודו ובעצמו – אדם שנולד לא מחטאי הבשר וגם לא מתוך הצורך באיחוד, אלא כהתגלמות האֵל על פני האדמה, וכסמל לאיחוד הנצחי עם האב.[1]
כפי שמסביר גם ג'.א. פאקר, "ספרי הבשורה מספרים לנו שהבורא הפך גם לגואל."[2] ומאחר שהאמונה הזו היא מעמודי התווך של הנצרות, התכחשות לאלוהותו של ישוע כמוה כנעיצת סכין בלבו של המסר הנוצרי כולו.
אבל האם ישוע באמת טען שהוא אלוהים, או שאולי האמונה הזאת התפתחה עם הזמן? כיוון שישוע דיבר ארמית, ראשית עלינו להבין כיצד פירש את טענותיו קהל השומעים דובר הארמית שלו. כיצד הגיבו אנשים לטענות שלו?
הקהל שהאזין לישוע הכיר היטב את התנ"ך, ועלינו לברר כיצד הבינו המאזינים את טענותיו של ישוע על עצמו לאור אמונתם ותורתם.
האם ישוע לימד אותנו שאלוהים הוא אחד?
על פי התנ"ך, אלוהים הוא בורא עולם האחד והיחיד. הוא נצחי, אינסופי, כל יכול, כל יודע, חנון, רחום, אוהב, הוגן וקדוש. הוא יצר אותנו בצלמו ובדמותו, לשם הנאתו שלו. על פי התנ"ך, אלוהים ברא אותנו כדי שנפתח עמו קשר לעולם ועד (קראו עוד על הקשר הזה בכתובת ).
כשאלוהים דיבר אל משה מתוך הסנה בוער, 1500 שנה לפני ישוע, הוא שב ואישר כי הוא האלוהים האחד והיחיד. והוא גילה למשה ששמו יהוה (אנוכי), אף שרובנו מכירים אותו בשמות אחרים, כולל השם ואדוני [3]. ומאז אותם ימים, אחד מעיקרי היהדות הוא קריאת שמע:
"שְׁמַע, יִשְׂרָאֵל: יְהוָה אֱלֹהֵינוּ, יְהוָה אֶחָד" (דברים ו' ד').
לתוך העולם המונותאיסטי הזה נכנס ישוע, בו הוא הטיף ובו החל לטעון טיעונים שהדהימו את כל שומעיו. לדברי ריי סטדמן, ישוע הוא מוטיב מרכזי חוזר בתנ"ך כולו.
כאן, בצורתו האנושית, עומד בפנינו מי שממלא ומגשים את כל הסימנים ואת כל הנבואות, מבראשית ועד מלאכי. וכשאנו נעים מהברית הישנה לחדשה, אנו מגלים שאיש אחד, ישוע מנצרת, עומד בלבן של שתי הבריתות גם יחד.[4]
אך העובדה שישוע האמין באלוהותו, או שהתגשמו נבואות התנ"ך, אין פירושה שהוא טען באוזני אחרים שהוא אלוהים. השאלה שעלינו לשאול את עצמנו היא זאת: האם ישוע השווה את עצמו ליהוה, האֵל האחד והיחיד שדיבר אל משה מתוך הסנה הבוער?
כדי למצוא את התשובה, עלינו להעמיק ולחקור את השמות שישוע העניק לעצמו, ולבדוק מה הייתה משמעותם עבור הקהל היהודי שלו. מי הם חשבו שישוע טוען שהוא?
לחץ על הבא כדי להמשיך לקרוא.