למה התכוון ישוע בכינוי "בן האדם"?
שמונים פעם ויותר מכנה את עצמו ישוע "בן האדם" בברית החדשה. אך למה התכוון ישוע בכינוי "בן האדם," וכיצד פירש את דבריו הקהל היהודי שהאזין לו?
פאקר כותב שהשם "בן האדם" מתייחס לתפקידו של ישוע כמלך המושיע, הממלא את הנבואה המשיחית של ישעיהו נ"ג.[7] בפרק זה מופיעה הנבואה המשיחית המקיפה ביותר, שמתארת אותו עד לפרטי פרטים כמושיע המיוסר. ישעיהו אף כינה את המשיח "אֵל גִּבּוֹר, אֲבִי-עַד, שַׂר-שָׁלוֹם," (ישעיהו ט 5), רמז לכך שהמשיח יהיה אדם ואֵל גם יחד.
בהקשר זה, אין ספק שישוע התייחס אל עצמו כמי שמגשים את נבואתו של דניאל, שחזה את בואו של "בן האדם." דניאל חזה את בואו של בר אנש (בן אדם) שיטיל את סמכותו על האנושות כולה, עד כדי סגידה:
חָזֵה הֲוֵית, בְּחֶזְוֵי לֵילְיָא, וַאֲרוּ עִם-עֲנָנֵי שְׁמַיָּא, כְּבַר אֱנָשׁ אָתֵה הֲוָא; וְעַד-עַתִּיק יוֹמַיָּא מְטָה, וּקְדָמוֹהִי הַקְרְבוּהִי. וְלֵהּ יְהִב שָׁלְטָן, וִיקָר וּמַלְכוּ, וְכֹל עַמְמַיָּא אֻמַּיָּא וְלִשָּׁנַיָּא, לֵהּ יִפְלְחוּן; שָׁלְטָנֵהּ שָׁלְטָן עָלַם, דִּי-לָא יֶעְדֵּה, וּמַלְכוּתֵהּ, דִּי-לָא תִתְחַבַּל. (דניאל ז' י"ג-י"ד)
ישוע עצמו אמר כי בשובו אל פני האדמה, הוא יגשים את חזון בן האדם של דניאל:
"אָז יִרְאוּ אֶת בֶּן־הָאָדָם בָּא בֶּעָנָן בִּגְבוּרָה וּבְכָבוֹד רַב." (לוקס כ"א 27)
אם כן, מיהו אותו "בן אדם," ומדוע סוגדים לו, אם אלוהים הוא היחיד שראוי לסגידה? גם הטענה שישוע הוא "אנוכי," וגם הטענה שהוא "בן האדם" הן עדות לאלוהות שלו.
למה התכוון ישוע בכינוי "בן האלוהים"?
ישוע נהג לכנות את עצמו גם "בן האלוהים," אבל זה לא אומר שהוא ראה בעצמו את בנו הביולוגי של אלוהים. ואין בכך רמז לנחיתות כלשהי, ממש כשם שבנו של אדם כזה או אחר איננו נחות מאביו מעצם טבעו. כל בן נוצר בדמותו של אביו, וגם אם הוא שונה במהותו, שניהם שווים כבני אדם.
מלומדים טוענים כי המושג "בן האלוהים" מתייחס במקור לדמיון בין השניים, בגדר "הלך הזרזיר אצל העורב." ישוע התכוון לומר שהוא נושא בתוכו את תמצית האלוהות, או במונחים של המאה ה-21, שהוא נושא את "הדנ"א האלוהי." פרופסור פיטר קריפט מסביר:
למה התכוון ישוע כשכינה את עצמו 'בן האלוהים'? בנו של אדם הוא אדם (גם בן וגם אדם מתייחסים כאן מסורתית לגברים ולנשים כאחד). בנו של קוף הוא קוף. בנו של כלב הוא כלב. בנו של כריש הוא כריש. וכך גם בנו של אלוהים הוא אלוהים. 'בן האלוהים' הוא תואר אלוהי."[8]
ישוע ממשיך ומכנה את אביו אלוהים. וביוחנן י"ז הוא מכנה את אביו "אֱלֹהֵי הָאֱמֶת לְבַדּוֹ." ועם זאת, באותו פרק ממש, מדבר ישוע על הפאר שחלק עם אלוהים אביו "בְּטֶרֶם הֱיוֹת הָעוֹלָם." אבל כיצד התקיים ישוע עוד מקדמא דנא לצדו של אביו, אלא אם הוא ואביו חולקים את אותו דנ"א אלוהי?
פאקר מסביר למה התכוון ישוע כשהשתמש בכינוי "בן האלוהים."
לפיכך, כשישוע מצהיר על עצמו בברית החדשה שהוא בן האלוהים, יש בכך קביעה שמתייחסת לאלוהותו הייחודית.[9]
השימוש בכינויים "אנוכי," "בן האדם" וגם "בן האלוהים," מצביע על כך שהתייחס לעצמו כבעל מעמד שווה לזה של אלוהים. אין ספק שכך פירשו את דבריו גם המנהיגים היהודים.
אבל אם ישוע אכן טען שהוא אלוהים, האם הוא הוכיח זאת גם בדרכים אחרות? כדי לרדת לשורש העניין, עלינו לבחון את פעולותיו של ישוע בשלוש השנים לכהונתו כמטיף. האם דיבר ופעל כבעל סמכות אלוהית? או שמא רק שימש שופר לאלוהים, כמו משה ושאר הנביאים?
לחץ על הבא כדי להמשיך לקרוא.